Translate

mandag 16. september 2013

Dilomacy-spillet og 1. Verdenskrig

Hei folkens.

Da hadde jeg idag en ny historietime, og jeg må si at den var den beste historietime jeg har hatt hittil. Vi (hele klassen) fikk nemlig spille et spill hele timen som het Diplomacy-spillet. Denne innlegget er leksen til neste uke der vi skulle skrive om spille og mye mer.

Om spillet og bakgrunnen.
Diplomacy-spillet handlet om å alliere seg med forskjellige land, lage avtaler, planlegge og ta over å mange land og områder som mulig. Man kunne under spillet lyve og bryte avtaler. Spille gikk slik. Vi ble fordelt inn i 7 forskjellige land som var Osmanske rike, Østerrike Ungarn, Russland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Tyskland. Så gikk spillet på 2 runder (vår og høst) per år. Hvert land startet spillet med 2 tropper og 1 marin som tilhørte dem. Disse skulle man etter hvert runde flytte på dem ved og gi ordre til dem om hva de skulle gjøre. På hvert runde hadde man ca 10 min der man skulle snakke med forskjellige land, planlegge, alliere seg og lage ordre til troppene og marinene sine. Etter to runder skulle man telle hvor mange områder (prikkene) et land hadde invadert. Man kunne enten endre opp med flere områder eller færre. Ble med mer så skulle man velge om man ville ha tropper eller mariner. Disse skulle man få etter antall områder man hadde invadert. Slik gikk spille videre. Hvert to runder nye tropper, mariner og områder eller det motsatte. Spillet er sterkt inspirert av verdenskrigene og går ut på akkurat det verdenskrigene gikk ut på, og nemlig å ta over områder og land ved å alliere seg. Spillet var mest inspirert av 1. Verdenskrig.

Om vi hadde en plan for hvordan vi skulle vinne.
I spillet hadde jeg og gruppa mi landet Italia. I begynnelsen skjønte vi ikke hvordan spille fungerte, men etter hvert med tid skjønte vi det. Men jeg må være ærlig å si at gruppa mi og jeg ikke hadde plan for hvordan vi skulle vinne i begynnelsen. Så tenkte vi ut flere plan, men det var mest fordi de andre i alliansen skulle hjelpe oss med det (selv om vi ikke hadde tillit til dem). Vi var i allianse med forskjellige land som Osmanske rike, Østerrike Ungarn, Russland og Tyskland. Planene forskjellige som å ta Russland ved hjelp av Osmanske rike, eller å ta over små områder nært Tyskland osv. Vi hadde ikke faste planer om vi fulgte, og helle ikke faste allianser. Vi bytta hele tiden på allianser, mens pga som sagt å ha tillit til alliansene. Vi hadde vansker med å stole på dem.

Allianser  vi inngikk og grunnen.
De oppnevnte alliansene ovenpå er de alliansene vi inngikk med og lagde pakt med, som var følgende Osmanske rike, Østerrike Ungarn, Russland og Tyskland. Disse landene inngikk vi allianse med fordi vi tenkte at disse ville hjelpe oss med å ta over områdene vi trengte for å kunne vinne krigen dersom det blir angrep. Osmanske rike ville ha vår hjelp til å ta over Russland, og dermed tenkte vi at hvis vi tok over Russland ville vi bli sterke og kunne ta andre land uten store problemer. Østerrike Ungarn hjelp oss med å ta ulike små områder om igjen ville hjelpe oss med å bli sterkere. Mye av det samme grunn når vi gikk i allianse med Russland og Tyskland. Vi ble i allianse med dem fordi de kunne gjøre oss sterkere, men dessverre gikk det ikke så bra selv om vi gikk med så mange allianser.

Om vi brøt noen allianser og grunnen.
Når det kommer til å bryte allianser så brøt vi alliansen med Russland på slutten og Østerrike Ungarn i midten av spille. Men vi kom tilbake til dem etterpå. Alliansen med Russland ble brutt fordi de hadde planer på og angripe oss til slutt og bryte paktene. De lagde også planer innimellom med andre allianser for å angripe oss og områdene våre. Vi tilliten vår til dem ble svekket. Østerrike Ungarn så ut til å være forrædere også midt i spillet og derfor brøt vi avtalen. Men så kom vi tilbake til dem. Siste rundet før spillet ble avsluttet forrådet de oss likevel. Alliansen med Osmanske rike ble ikke brutt og Tyskland tapte områdene i midten av spillet og de var ute av leken. Tyskland ble borte, så de kunne vi i hvert fall ikke ha allianse med videre.

Om alliansene vi inngikk forskjellig fra alliansene i den ekte krigen (1.Verdenskrig)?
Alliansene alle landene i spille inngikk og som oppsto er følgende:

  • Osmanske riket: Tyskland, Italia, Frankrike, Russland
  • Østerrike-Ungarn: Russland, Italia, Storbritannia, Frankrike
  • Russland: alle unntatt Tyskland
  • Storbritannia: Østerrike-Ungarn, Frankrike, Russland
  • Frankrike: Ingen, nøytrale
  • Italia: Osmanske, Østerrike-Ungarn, Russland
  • Tyskland: Osmanske, Italia, Frankrike

Når det kommer til om disse alliansene ble faktisk dannet i den EKTE 1. Verdenskrig som i spillet, så kan man ikke være sikker. Bare få av alliansene i den ekte krigen ble dannet i dette spillet. I ekte krigen ble det dannet allianse mellom blant annet Entente maktene Storbritannia og Russland. Dette skjedde i spillet også med andre alliansen. I den ekte krigen ble også blant annet alliansen mellom Sentralmaktene Tyskland og Osmanske rike dannet, dette skjedde i spillet også. Men alliansen av disse landene med Østerrike Ungarn skjedde ikke i spillet om i virkeligheten. I virkeligheten ble Italia alliert først med sentralmaktene så med Entente maktene. Men i spillet forble de ved Sentralmaktene sin side. I virkeligheten var det fred mellom Tyskland og Russland og de inngikk en fredsavtale. I spillet var de ikke i nærheten av å bli venner eller ha fred mellom dem. Russland inngikk med alle allianse unntatt Tyskland.

Litt om alliansene i den ekte 1. Verdenskrig.
  • Entente maktene: Frankrike, Storbritannia, Russland (Serbia og Belgia var en del av denne blokken men de var ikke stormakter)
  • Sentralmaktene: Tyskland og Østerrike Ungarn (senere kom det Osmanske riket med og Bulgaria)
  • Italia var først alliert med sentralmaktene men brøt denne alliansen og inngikk en allianse med entente maktene i løpet av krigen.
  • Russland inngikk en fredsavtale med Tyskland i 1917 og brøt dermed alliansen med Storbritannia og Frankrike.

Alt dette viser at spillet vi spilte idag hadde svært stor forskjell på alliansene i likhet med den ekte krigen som skjedde. 

Land som klarte seg best og grunnen til det.
Land som klarte seg best i spillet var Russland og Storbritannia på lik grad. Grunnen til hvorfor de klarte seg bra er jeg ikke veldig sikker på, siden jeg ikke hadde full oversikt over alt som skjedde under spillet, men jeg kan prøve å svare på det. De greide seg bra kanskje på grunn av at de hadde klart plan og visste hvordan de skulle invadere andre områder og vinne. De kan ha tatt først de nærmeste områdene som ikke hadde beskyttelse og brukt disse til å ta over andre områder.  Russland for eksempel allierte seg med alle land unntatt Tyskland. Jeg mener de visste hvordan de skulle bruke disse alliansene til å bli sterke. Storbritannia allierte seg ikke med mange men de greide seg bra. Som sagt de kan ha hatt klare og tydelige plan og mål på hvordan de brukte disse alliansene. Dette kan være grunner til hvorfor de spilte så bra som de gjorde. (Nederst finner du ressursresultatene fra spillet). 

Land som klarte seg dårligst og grunnen til det.
Land som klarte seg dårligst i spillet var på første plass Tyskland og andre plass Italia (vår gruppe buu). Grunnen til hvorfor de ikke klarte seg så bra er jeg som sagt ikke veldig sikker på, siden jeg ikke hadde full oversikt over alt som skjedde under spillet, men jeg kan prøve å svare på det. De greide seg dårligst kanskje på grunn av at de ikke hadde klare plan og visste ikke hvordan de skulle invadere andre områder og vinne. Som for eksempel oss. Vi hadde ikke plan på hvordan vi skulle vinne, vi lot på en måte alliansene våre styre oss og si hva vi skulle gjøre. Det var dumt. Tyskland hadde mange land i mot dem i tillegg til at de var satt fast i midten av alle andre landene. Da greide de andre landene å ta over Tyskland med litt hjelp av alliansene. Så litt etter litt i spillet ble Tyskland tatt over. Tyskland tror jeg hadde plan, men de var for svake for de andre landene og dermed kunne de ikke forsvare seg selv. Dette kan være noen grunner til hvorfor disse landene spilte dårlig som de gjorde. (Nederst finner du ressursresultatene fra spillet).

Ressurssentere:

  • Osmanske riket: 5
  • Østerrike-Ungarn: 5
  • Russland: 8
  • Storbritannia: 8
  • Frankrike: 5
  • Italia: 1
  • Tyskland: 0
Her er oversikten over ressursene de ulike landene hadde etter spillet.


Sammenlikning om hva som skjedde med landet vårt(mitt) med det som skjedde med landet i virkeligheten. Likheter og ulikheter.
Det som skjedde med Italia i spillet var at vi allierte oss med Osmanske rike, Østerrike Ungarn, Russland og Tyskland. I virkeligheten allierte Italia seg først med sentralmaktene (Tyskland og Østerrike Ungarn, Osmanske riket og Bulgaria) også kalt trippelalliansen, men de brøt denne alliansen og inngikk en allianse med entente maktene (Frankrike, Storbritannia, Russland) i løpet av krigen også kalt trippel ententen. Italia bytter senere allianse siden de ble lovet landområder for å hjelpe alliansen, med de fikk aldri dem. Jeg tror ikke det var noe med med Italia å gjøre i 1. Verdenskrig enn at de var med i trippel ententen. I spillet var Italia både med trippelalliansen og trippel ententen, en slags blanding.

Sammenlikning om som skjedde i løpet av spillet med hendelsene under 1. verdenskrig. Likheter og ulikheter.
I spillet ledet Russland og Storbritannia, og i virkeligheten ledet Storbritannia. De var vinnere mens Russland slet med borgerkrig. Tyskland tapte i både spillet og i virkeligheten. Østerrike Ungarn og Det Osmanske rike tapte, også men i spillet var de midt i mellom. De hverken tapte eller vant. Frankrike vant i virkeligheten, men i spillet var det også midt i mellom.
I spillet allierte de fleste landene med hverandre og de byttet også allianser fort. Storbritannia fikk ta flere kolonier både i spillet og i den ekte krigen. I virkeligheten hold krigen seg fordelt i to supermakter, der hver supermakt hadde sine allianser som støttet hverandre. I den ekte krigen var det mange små land som var med i krigen, mens i spillet var det bare de største landene som var med. I den ekte krigen taper Tyskland på grunn av en av grunnen at USA kommer inn i krigen. I spillet var ikke USA med, men likevel tapte Tyskland. Østerrike Ungarn taper og blir til tre land, Østerrike, Ungarn og Tsjekkoslovakia i ekte, og Polen som ble styrt av Tyskland blir til eget land. I virkeligheten trekker Russland seg fra krigen på grunn av Den Russiske Revolusjon. I spillet skjer det ikke slik. Dette viser at det var stor forskjell mellom krigen i spillet og krigen i virkeligheten, altså 1. Verdenskrig.

Konklusjon.
Generelt så syntes jeg at spillet var veldig veldig gøy. Den var både gøy og lærerikt samtidig. Den var en bra måte å lære ting på, i itillegg ble man bedre kjent med personene i klassen. Selv om det hele var spill, så tok elevene det som ekte. De oppførte seg, snakket, planlegget og beveget på troppene og marine på en måte som om det var en ekte krig, og det ar positivt tenkte jeg. Etter at jeg spilte dette spillet fikk jeg mer klarer bilde på hva allianse faktisk er. Jeg fikk også lært hvilke land som var med, hvilke områder man kunne ta og som var med i den ekte krigen osv. Kartet som vi brukte under spillet var lærerrikt. Jeg fikk lært mer om hvordan krigen gikk ut i fra denne oppgaven. Så generelt var det en bra spill og bra oppgave. Tommel opp for den.

Dette er kartet vi brukte i spillet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar